Voor een vakantie voor ouderen met extra zorg in Nederland moet je denken aan bedragen vanaf 550 Euro voor een week bij twee personen op een kamer en vanaf € 725 voor een eenpersoonskamer met vol pension.
Vakanties naar het buitenland zijn aanzienlijk duurder. Weliswaar doen vrijwilligers de begeleiding, maar die moeten dan wel een kamer en eten krijgen. Dat drukt flink op de kosten.
Vergoeding voor een zorgvakantie
Bij een enkele zorgverzekeraar kun je een vergoeding voor een zorgvakantie krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Welke rechten je hebt, kun je nakijken in het vergoedingenoverzicht van Mezzo. Als je een persoonsgebonden budget hebt, kun je je PGB inzetten om de kosten van zorg tijdens een vakantie te betalen.
Daarnaast is het mogelijk dat de mantelzorger zogenaamde respijtzorg aanvraagt. Dat kan zowel als je samen met de mantelzorger op vakantie gaat, als wanneer je alleen gaat. Er kan dan een vergoeding worden gegeven:
vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt dit als mantelzorger aanvragen bij de gemeente. Er is sprake een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage.
door de zorgverzekeraar binnen de aanvullende verzekering.
Zorgverzekeraars Menzis en PMA bieden een vergoeding voor zogenaamde mantelzorgarrangementen. Daarbij wordt een 100% vergoeding gegeven voor maximaal 6 dagen met een maximum van 125,- euro per dag.
Korting bij een laag inkomen
Enkele aanbieders van zorgvakanties, zoals de Stichting Allegoeds, Johanniter Nederland en Het Vakantiebureau geven korting aan mensen die een vakantie met zorg echt niet zelf kunnen betalen.
Sommige mensen met een laag inkomen hebben recht op 'bijzondere bijstand'. Het ‘WMO-loket’ in je gemeente kan je de weg wijzen. Plaatselijke diaconieën of caritas-instellingen van kerken dragen soms bij aan de vakantiekosten. Ook patiëntenverenigingen of fondsen kunnen soms financieel bijspringen als je een handicap of ziekte hebt.